VÅRA RUMÄNSKA ARBETARE

Våra arbetare

Våra arbetare kommer uteslutande från Rumänien. Nästan alla kommer lokalt från några byar runt staden Vaslui i östra Rumänien, nära landet Moldavien, en jordbruksbygd med hög arbetslöshet. Utan dem skulle vår verksamhet inte få det resultat och den stabilitet vi har. Vi har ett nära samarbete med dem och besöker dem också flera gånger per år i deras hemmiljö.

Ofta får vi frågan om det är för att få tag i billigare arbetskraft vi vänt oss till rumäner. Ingenting är mer fel. Dels har vi branschens krav på att följa kollektivavtal och vi tycker inte heller att man ska tjäna under den nivån. Skillnaden mot svensk arbetskraft ligger snarare i att våra arbetare tycker att den lönenivån är bra ersättning för dem och väl värd att jobba hårt för. För de allra flesta av de som regelbundet arbetar hos oss utgör det de tjänar i Sverige ryggraden i hela deras försörjning. Det känns glädjande för oss när vi besöker dem och ofta blir hembjudna till dem, att kunna konstatera att husen som ägs av ”våra” arbetare ofta är de som byggts ut eller har lite högre standard än de kringliggande.

Möte och fest i Rumänien

Varje år i januari åker vi som är de fast anställda i Sverige, ca 20 personer, ner till Vaslui. Då, innan säsongen dragit igång och männen (som det oftast är) hunnit bege sig till de länder de säsongsvis arbetar i, brukar vi bjuda in samtliga arbetare som jobbat åt oss under året till en träff i Vaslui, där vi går igenom resultatet för det gångna året samt går igenom det som är nytt för det kommande. Vi tar också upp olika förbättringar vi behöver göra. På kvällen ordnar vi sedan en stor fest för alla med respektive på ett hotell i staden Vaslui. Vi äter en uppskattad gemensam middag och senare tar den rumänska dansen vid. Vid denna fest brukar vi vara drygt 300 personer. Detta tillfälle har visat sig vara ett mycket uppskattat inslag och lite ovanligt för rumänska förhållanden.

Så det nära samarbetet med våra arbetare är definitivt en nyckel till att vi på relativt kort tid kunnat öka våra uppdrag så mycket som vi gjort med bibehållen stabilitet de senaste åren. Vi känner att våra rumänska vänner har stort förtroende för oss och vi önskar verkligen att den tid de är i Sverige ska bli bra för dem och deras familjer.

Möte i Vaslui Januari 2015
Möte i Vaslui Januari 2015
Fest i Vaslui Januari 2016
Fest i Vaslui januari 2016
© Magnus Thor AB 2020